Rubriky
Akce Kronika Novinky

Podzimky v Hradci Králové (26.-29.10.2023)

Ve čtvrtek 26. října se nás sešlo celkem 18 na turnovském nádraží, abychom se vydali vstříc podzimním zážitkům do Hradce Králové. Nastoupili jsme tedy na rychlík a jeli do Hradce Králové, kde se k nám připojil JarJar. Naše cesty pak vedly osobákem do Všestar, kde jsme navštívili Archeopark pravěku. Pánové průvodci nám poutavě povídali o tom, jaké to bylo žít v pravěku. Prohlédli jsme si například napodobeninu pravěkých chýší a vyzkoušeli si některé pravěké nástroje. Vyzkoušeli jsme si například také hoď oštěpem. Celá návštěva Archeoparku rozhodně stála za to. Po prohlídce jsme jeli zpět do Hradce Králové, kde jsme navštívili Muzeum východních Čech, konkrétně výstavu Měnící se svět. Musím zmínit především milého průvodce, který prohlídku přizpůsobil mladším účastníkům naší výpravy :). Po návštěvě muzea jsme se vydali na samý okraj Hradce do klubovny, kde jsme už jen uvařili večeři, pustili si audio pohádku a šli spát.

Další den jsme se vzbudili do deštivého dne. Vstávalo se nám tedy jen velmi těžko. Nakonec jsme se však probrali a po snídani vyrazili na výlet. Vyrazili jsme proti proudu Orlice a prozkoumali tak blízké okolí. Jelikož pršelo, vrátili jsme se o něco dříve. Odpoledne za námi přijel Piškot s Netopýrem. Abychom se večer v klubovně nenudili, JarJar si pro nás připravil zábavnou hru Riskuj zaměřenou na skautské, ale i všeobecné znalosti.

V sobotu bylo konečně krásné počasí, a tak jsme neváhali a vyrazili na další výlet, konkrétně do Hradeckých lesů. Během výletu jsme pozorovali lesní zvěř z pozorovatelny, která se nás však vůbec nebála. Dále jsme viděli například Divoké koně. Na konci výletu nás zaujala jízda tanku v jakémsi polním okruhu. Celý výlet byl skutečně velmi zajímavý. Po návratu do klubovny jsme si odpočinuli, navečeřeli a kluci opět hráli hru, dá se říci již oddílovou – BANG! Po večeři jsme se vydali na večerní procházku po Hradci Králové. JarJar, který je v podstatě místní obyvatel nám poutavě o historickém centru vyprávěl. Naši pozornost zaujaly především hrající schody, které jsme nikdy předtím neviděli. Celé centrum se nám velmi líbilo a večer celé procházce dodal jakousi atmosféru. Poté jsme už jen došli do klubovny, Standa nám pustil audio pohádku a šli spát.

V neděli se nám vstávalo ze všeho nejlépe, neboť jsme si z důvodu změny času o hodinu přispali :D. Plní energie jsme tedy uklidili klubovnu a vyrazili městským autobusem k elektrárně Hučák, kde nás čekala prohlídka. Zde nám paní průvodkyně pustila video o zdejší elektrárně a nechala nás nahlédnout do skrytých prostorů elektrárny, kde jsme si prohlédli například vodní turbínu. Po prohlídce jsme si prohlédli zdejší menší muzeum, kde kluci ocenili především virtuální realitu :D.
Jelikož nás tlačil čas, vyrazili jsme pěšky na nádraží, kde jsme zakoupili jízdenky a plní zážitků se vraceli rychlíkem zpět do Turnova.

Na letošních Podzimkách jsme toho zažili opravdu hodně a rozhodně to stálo za to. Neváhejte se podívat na fotky do oddílové fotogalerie.