Rubriky
Kronika

Májovka na Selešce (5.-7.5.2023)

Celkem 21 se nás sešlo v pátek odpoledne na turnovském vlakovém nádraží. Odtud jsme se vlakem vydali do Jablonného v Podještědí. Zde se k nám přidali Vroub s Jáchymem. Na nádraží dostala Káňata mapu a jejich úkolem bylo dovést nás na Selešku. S jednou nepatrnou zacházkou se jim to nakonec povedlo. Kousek za nádražím nalezl Mateo poklici od auta a rozhodl se, že si ji vezme jako suvenýr. Místo toho, aby si ji vyzvedl na zpáteční cestě, tak si ji přidělal na batoh a táhl se s ní na Selešku a v neděli potom zpět. Na chatě jsme se ubytovali, navečeřeli, zahráli jsme si několik her a šli spát.

Po ranní rozcvičce a snídani jsme vyrazili na výlet po vzdálenějším okolí. Cestou přes Babiččin odpočinek jsme zdolali nejvyšší bod v okolí, horu Hvozd. Bohužel jsme byli v mraku a nebylo nic vidět. Z Hvozdu jsme se přes Kammloch vydali na průzkum části Žitavských hor mezi Oybinem a Lückendorfem. Naším cílem byl Scharfenstein. Vrcholové skalisko, na jehož vrcholu se nachází přístupná vyhlídka. Jelikož se vyjasnilo, tak jsme byli odměněni pěkným výhledem po blízkém i vzdálenějším okolí. Odtud jsme se přes Kammloch vrátili zpět na chatu (trasa výletu). Cestou zpět jsme si ještě zahráli boj o vlajky. Na chatě už na nás čekala připravená polévka. Po ní jsme si zahráli okolo chaty několik her, po večeři jsme si zazpívali několik písniček a odebrali jsme se na kutě.

Po obligátní rozcvičce a snídani bylo naším dopoledním cílem zdolat vrch Sokol se zřícenou zříceninou hradu Starý Falkenburg. Za odbočkou ke hradu se vedení oddílu jalo studovat naučnou ceduli a zbytek oddílu vyrazil napřed. Špatnou cestou. Klukům jsme se schovali a čekali jsme, co se bude dít. Asi po 15 minutách se 2 vrátili zpět. Když nás nenašli, tak se vrátili pro zbytek, který se vracel stejnou cestou zpět. K našemu údivu se kluci rozdělili. 4 se vydali za námi po značené cestě, kudy jsme měli jít a zbytek se rozhodl vrátit do chaty… Po zdolání vrcholu a návratu jsme si dali k obědu výborné rizoto, abychom měli dost sil na úklid. Po úklidu a předání chaty jsme vyrazili na vlak do Jablonného v Podještědí. Cestou k vlaku ještě Bernie s Opičákem vyhlásili soutěž o to, kdo si nacpe do úst co nejvíc květů pampelišek. Vyhrál Bramborák, který si jich tam nacpal asi 100. Po přestávce u vojenského hřbitova a zrychleném přesunu na nádraží jsme nasedli do vlaku a vyrazili domů.

Fotky z výpravy naleznete zde.