Rubriky
Kronika

Puťák do Máchova kraje (26.-28.5.2023)

V pátek odpoledne se nás na turnovském vlakovém nádraží sešlo 10. Odtud jsme se vlakem vydali Bakova nad Jizerou, kde jsme asi hodinu čekali na vlak do Starých Splavů. Po půlhodině cesty totálně narvaným vlakem jsme konečně vystoupili ve Starých Splavech. Ze zastávky jsme se vydali po červené značce do změti roklí v přilehlém lese. Po menší přestávce u Braniborské jeskyně jsme pokračovali směrem k Jestřebí s cílem nalézt vhodné místo pro nocleh. To jsme nalezli u vrchu Kohout. Zde jsme rozbili ležení, navečeřeli jsme se a ulehli ke spánku. Okolo 3. hodiny ranní některé z nás probudil zuřivý štěkot srnek. První den jsme ušli necelých 6 km.

Druhý den ráno jsme se nasnídali, sbalili jsme si batohy a vyrazili jsme do Jestřebí. Zde jsme prozkoumali zříceninu hradu s vyhlídkou a na přilehlém hřbitově jsme doplnili vodu. Z Jestřebí jsme pokračovali po červené a zelené značce směrem do Holan. Za Borkem jsme se ve stínu nasvačili a vyrazili jsme dále k Holanům. Zde nás vypekla obchůzka z důvodu uzavřené hráze místního rybníka, takže jsme si museli trochu zajít. V úmorném vedru jsme došli k Hrázskému rybníku. Zde jsme důkladně prozkoumali kamenný most a náhon. Odtud jsme pokračovali k Dolanskému rybníku. V nedaleké studánce jsme dobrali vodu a přesunuli jsme se k tábořišti libereckých vodních skautů. Kdo chtěl, tak se mohl vykoupat v rybníce a odvážlivci zkoušeli svou rovnováhu na kmeni zříceného stromu nad vodou. Po obnovení sil jsme po červené došli k vyhlídce Smrtka nad Koňským rybníkem. Odtud jsme pokračovali k nedaleké studánce a dále hlouběji do lesa, kde jsme našli vhodné místo k noclehu. Po přípravě ležení a večeři jsme si zahráli několik her, zazpívali jsme si pár písniček a šli jsme spát. Tento den jsme urazili 18 km.

Po snídani a sbalení nás čekal poslední úsek našeho putování. Po červené jsme přes Stvolínky dorazili k rozcestí pod zříceninou hradu Ronov. Zde jsme nechali batohy a 6 z nás se vydalo na zříceninu. Náročný výstup se nám odměnil pěkným výhledem i do vzdáleného okolí. Někteří si myslí, že viděli i Kozákov. Z hradu nás čekal krátký sestup na vlakovou do Kravař. Poslední den jsme zdolali 8 km. (odkaz) Po asi hodinovém čekání, kdy si někteří ještě uvařili oběd, přijel náš vlak. V České Lípě jsme přestoupili na vlak do Mladé Boleslavi, odkud jsme se dalším vlakem dostali do Turnova.

Fotky z výpravy naleznete zde.